Масло жожоба: властивості та застосування

Масло жожоба – одне з універсальних натуральних засобів, які можуть застосовуватися для волосся, нігтів, шкіри обличчя і всього тіла. У нього унікальний склад, що робить це масло незамінним у догляді за шкірою, в тому числі чутливої і навіть пошкодженої.

Що таке масло жожоба

Жожоба, або симмондсия китайська (Simmóndsia chinénsis) – це вічнозелений чагарник, який росте в пустелях Північної Америки. До речі, незважаючи на назву, в Китаї він взагалі не зустрічається. Просто коли один учений, розшифровуючи записи іншого, помилково прочитав замість Calif («каліфорнійський») – China («китайський»). Так американський ендемік і став «китайським самшитом», а в підсумку наукова назва закріпилася.

Американські індіанці з найдавніших часів використовували симмондсию для лікування виразок і ран, догляду за волоссям. До речі, масло практично не гіркне навіть при тривалому зберіганні (якщо, звичайно, зберігати його в темному посуді при температурі не вище +25 градусів за Цельсієм). Зразки масла жожоба, знайдені в древніх пірамідах, повністю зберегли свої якості!

Головний продукт, одержуваний з жожоба, олія, властивості якого роблять його незамінним в косметології. Добувають його з горішків – плодів рослини. При цьому використовується холодне пресування.

По структурі – це рослинний віск рідкий, густий і білявий, якщо тримати його в холодильнику і рідкий, золотисто-жовтий при кімнатній температурі. Запах жирний, ледь вловимий.

Чим корисне масло жожоба

Це масло-віск містить багато амінокислот, змішані токофероли (вітамін Е), ефіри жирних кислот і мінерали.

У числі іншого в маслі містяться ейкозеновая, докозеновая, олеїнова та інші жирні кислоти, які мають антиоксидантну та захисну дію (у тому числі служать природним фільтром від ультрафіолету). Эйкозеновый, докозагексаеновый і тетракозеновый спирти покращують кровообіг, регулює вироблення шкірного сала. Цей практично унікальний у рослинному світі.

Унікальність олії жожоба – в тому, що його білки за структурою схожі на колаген, що міститься в людській шкірі і відповідає за її пружність. Завдяки цьому воно має неперевершене зволожує і розгладжує дію. У моїй колекції масел жожоба займає одне з почесних місць — одне з найбільш універсальних. Я додаю його по крапельці в косметику для волосся, для особи.

Завдяки своїй структурі, схожою на колаген, масло жожоба володіє прекрасною проникаючою здатністю, тобто відмінно вбирається в шкіру.

Масло жожоба: застосування

Масло жожоба активно використовується і в косметології, і в фармацевтиці.

Масло жожоба в косметології

Масло пом'якшує і зволожує шкіру, захищає її від сонця і морозу, обвітрювання, лущення.

Крім того, завдяки вмісту антиоксидантів і коллагеноподобных білків масло жожоба є ефективним антивіковим засобом. Допомагає боротися зі зморшками і в'ялістю.

Можна застосовувати косметичне масло жожоба для шкіри навколо очей і для всього обличчя.

У чистому вигляді віск можна постійно користуватися ним в якості бальзаму для губ. Він загоїти тріщинки, захистить ніжну шкіру від обвітрювання.

Для волосся

Жожоба прискорює ріст волосся, пом'якшує і заспокоює шкіру голови, пробуджує дрімаючі волосяні цибулини, запобігає появі лупи. Підходить для волосся всіх типів.

Є сенс додавати жожоба до складу сумішей для масляних масок. Кілька крапель олії варто додати і в звичайний промисловий кондиціонер або бальзам для волосся.

Для здорового вигляду і природного блиску можна нанести кілька крапель олії жожоба на волосся після миття перед тим, як сушити їх.

Для зняття макіяжу

В домашніх умовах дуже легко приготувати гіпоалергенне двофазний засіб для зняття макіяжу. У невеликому флаконі змішайте очищену воду і масло жожоба у співвідношенні 1:1. Перед вживанням засіб збовтують. Нанесіть його на ватний диск і використовуйте для зняття макіяжу з обличчя, губ та повік.

Для тіла

У догляді за тілом віск жожоба застосовується для боротьби з розтяжками і рубцями або профілактики їх появи.

Може виступати в якості бази для масажного масла. Для цієї мети до нього варто додати кілька крапель ефірного масла з приємним для вас ароматом. Наприклад, для антицелюлітного масажу додайте в віск пару крапель олії апельсина або грейпфрута.

Крім того, можна застосовувати масло для комфотного і безпечного гоління. Нанесіть на потрібну область масло жожоба, а потім піну або крем для гоління. Голіть як зазвичай. Шкіра після такого гоління буде дуже ніжною, без подразнень.

Для дитячої шкіри

Для боротьби з опрелостями, висипом, почервоніннями також застосовують масло жожоба, для чого додають його в дитячі креми.

У домашній косметиці

Жожоба володіє антисептичними і регенеруючі властивостями, протистоїть грибків і запальним процесам. Використовується в складі мазей і кремів відповідного призначення, а також у захисних кремах. Застосовується також для лікування акне, опіків, псоріазу.

Наприклад, для лікування акне і усунення постакне можна використовувати такий склад:

  • їдальня ложка олії жожоба;
  • столова ложка базового масла чистотілу;
  • одна-дві краплі ефіру чайного дерева.

Скільки коштує масло жожоба

Вартість продукту може змінюватись в залежності від обсягу і виробника. Ну і, зрозуміло, від того, де купити масло жожоба. Наприклад, на iherb 100-відсоткове масло жожоба замовити можна за ціною від п'яти доларів.

Чисте органічне масло жожоба, відгуки на яке свідчать про його ефективності, пропонують самі різні виробники, у тому числі такі надійні і заслуговують на довіру, як Now Foods, Desert Essence, Heritage Store і інші.

Читай також: